Czysty boks w MMA. Siergiej Pawłowicz decyzją pokonuje Acostę

Siergiej Pawłowicz po bardzo wyrównanym stójkowym pojedynku, jednogłośnie na punkty pokonuje Waldo Cortesa-Acostę na gali UFC w Szanghaju.

Runda 1: Siergiej Pawłowicz skraca dystans ruchami ciała i atakuje lewym prostym. Następnie przy pierwszej kombinacji trafia mocnym prawym sierpem, po którym Waldo Cortes-Acosta chwieje się na nogach. Następnie mamy wymianę, w której zawodnicy wyprowadzają naprzemienne między sobą ciosy sierpowe. Później walka nieco się uspokaja. Waldo Cortes-Acosta z defensywy atakuje prostym na korpus, a po chwili również lewym sierpem na górę. Pod koniec rundy Dominikańczyk skraca dystansu kombinacją, a Pawłowicz w tempo kontruje go podbródkowym.

Runda 2: Waldo Cortes-Acosta drugą rundę rozpoczyna od ciosów prostych na górę, a potem przestrzela obszernym prawym overhandem. Rosjanin odpowiada natomiast frontem na korpus i kombinacją. W końcu Pawłowicz wyprzedza prawym krzyżowym, który wstrząsa Dominikańczykiem. Waldo Cortes-Acosta chwieje się na nogach, ale po chwili wraca do gry. Na sam koniec rundy mamy otwartą wymianę.

Runda 3: Waldo Cortes-Acosta od początku rundy pracuje lewym prostym, a potem przestrzela prawym sierpem. Rosjanin natomiast odpowiada lewym prostym na korpus i low-kickiem. Następnie wyprowadza czysty sierp na górę, po którym Cortes-Acosta się chwieje. Później Siergiej Pawłowicz zadaje dwa sierpy przy siatce i idzie w zapasy. Odpuszcza on jednak klincz po chwili. Pod sam koniec rundy Rosjanin przechodzi do ofensywy, trafia dwukrotnie kombinacjami Dominikańczyka z celem wykończenia go przed czasem. Nie udaje mu się ta sztuka, jednak i mamy koniec walki.

Wynik: Siergiej Pawłowicz pokonuje przez jednogłośną decyzję sędziów Waldo Cortes-Acostę.

Udostępnij w mediach

Pomysłodawca, redaktor naczelny i wydawca portalu Gladiators. Śledzi sporty walki praktycznie od dziecka, a od niespełna trzech lat również opisuje je jako dziennikarz. Prywatnie lubi horrory, książki prof. Michio Kaku o fizyce kwantowej oraz włoską kuchnię. Zawodowo poza dziennikarstwem zajmuje się również organizacją eventów i marketingiem.

Opublikuj komentarz